SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203056/014 | 5000 Szolnok, Gyermekváros út 1.

Intézmény logo

Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Cukrász

Cukrász illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

A cukrász feladatköre recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok előkészítése és kimérése, a felhasználandó anyagok tisztítása, darálása, őrlése, mérése, keverése és ízesítése. A keverés és ízesítés után keletkező massza formálása, sütése, főzése, gőzölése, hűtése és fagyasztása. A kész- vagy félkész termékek hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon való tárolása vagy tartósítása. Alapvető raktár kezelési ismeretek


Partnereink

SZC logo

Szolnoki Szakképzési Centrum


Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium

5000 Szolnok, Gyermekváros út 1.

Telefon: +3656522013

E-mail: sipos@szolmusz.hu

OM azonosító: 203056/014

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/000760


2024Szolnoki SZC Sipos Orbán Szakképző Iskola és Kollégium